Category Archives: Tip & Panduan

Jangan Tinggalkan Blog Di Hari Raya

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

KUALA LUMPUR – Pemilik laman-laman web dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga sepanjang musim perayaan kerana serangan laman web dijangka akan meningkat.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam satu kenyataan akhbar berkata, peningkatan serangan itu kerana kebanyakan laman web yang beroperasi tidak akan dipantau ketika musim perayaan. Continue reading

Advertisements

Habis Duit Raya Bayar Saman Ekor

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

2 tahun lepas, aku ada lebih kurang 15 saman trafik dari Polis kebanyakannya disebabkan kesalahan memandu laju. Bukan tak nak bayar, tetapi kerana kekurangan fulus dan amalan bertangguh (procrastination) menyebabkan saman makin bertambah saban tahun. Aku tak ambik kisah sangat ………… Continue reading

Barulah Turun Sikit

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Akhirnya setelah berbulan blogging sampai mengantuk, sangap dan hilang idea barulah Alexa ranking blog ni turun sikit di bawah 1 juta. Apa maknanya kat aku? Aku pun tak tahu…tapi ia seakan memberi kepuasan yang tersendiri..

Sekarang dah tak seligat dulu. Aku akan buat entry bila betul-betul rasa nak berkongsi sesuatu..blogging tak boleh dipaksa-paksa..nanti hasilnya pun tak seberapa..bukan wang ringgit yang jadi ukuran..tapi tentang kesan entry kepada pembaca samada memberi nasihat, berkongsi panduan, berita semasa atau motivasi. Ucapan terima kasih pembaca sudah cukup untuk buat aku tersenyum…Terima kasih kembali…

Kalau Sayang Baby, Jangan Timang

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Semua pasangan berkahwin inginkan baby sebagai penyeri rumah tangga.  Tentunya kita gembira bila dikurniakan cahaya mata sebagai penambat kasih sayang suami isteri. Amalan timang baby sudah menjadi sebati dengan masyarakat kita.  Semakin tinggi ditimang, semakin galak ketawanya. Tetapi amalan ini patut dihentikan kerana ia bakal mengundang padah apabila baby terkena Shaken Baby Syndrome (SBS).

Continue reading

Mari Banteras SMS Lucah

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com]

Tentu ramai yang pernah menerima SMS berunsur lucah, hasutan dan promosi berbagai skim dan program yang tidak diketahui asal-usulnya. Mengikut laporan, sepanjang tahun lepas sebanyak 75 perkhidmatan SMS telah digantung kerana berbagai kesalahan termasuklah menghantar mesej tidak bermoral dan menyebarkan sms video lucah.

Sebagai pengguna bijak, kita boleh menggunakan hak kita untuk melaporkan insiden sebegini kepada Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) mengambil tindakan kepada pihak yang tidak bertanggungjawab ini.

Jika anda mempunyai masalah mengenai perkhidmatan berikut bolehlah membuat aduan kepada SKMM:

  1. Telekomunikasi
  2. Program Radio / TV
  3. Perkhidmatan Internet
  4. Perkhidmatan Pos

Laporan boleh di buat dengan menulis atau menghantar aduan terus kepada:

SKMM Consumer Complaints Bureau,

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia,

63000 Cyberjaya, Selangor

Tel : 603 8688 8000

Fax: 603 8688 1880

Email: aduanskmm@cmc.gov.my

Hotline: 1-800-888-030

(8.30am-5.30pm, Mon-Friday)

SMS: SKMM ADUAN [complaints details] and sms to 15888

Aduan juga boleh dibuat secara online.