Category Archives: Kesihatan

Gym Free Untuk Kesihatan

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Semua orang nak sihat. Kalau hidup senang tapi banyak penyakit pun tak guna juga. Ada banyak cara nak jaga kesihatan seperti jogging, brisk walking, pegi gym macam Ariff, bersukan atau aktiviti riadah yang lain. Ada aktiviti yang memerlukan duit dan ada yang free je. Tapi ada ke gym free? Ada la kot, macam Gym rakyat di pekan kecil yang disediakan untuk golongan yang tak mampu membayar yuran bulanan dan keahlian. Tapi bilangannya sikit je la. Continue reading

Advertisements

Padah Minuman Tenaga Red Bull

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Untuk yang mengamalkan gaya hidup sihat dengan bersukan atau melakukan aktiviti yang memerlukan tenaga fizikal yang banyak, tentu gemar mengambil minuman tenaga seperti Red Bull & Livita. Ini untuk menjamin mereka sentiasa bertenaga dan alert semasa melakukan aktiviti tersebut. Ada yang minum 2 tin / botol sehari dan ada yang lebih tanpa memikirkan apa kesan minuman ini kepada badan manusia.

Negara Jerman, Perancis dan Norway telahpun mengharamkan minuman ini selepas mendapati ia mempunyai kesan sampingan yang boleh membawa maut. Kandungan kafein, stimulant glucuronolactone dan taurine yang tinggi boleh menyebabkan darah tinggi, anxiety (keresahan) dan juga penyakit jantung jika diambil dalam kuantiti yang banyak. Ia juga tidak sesuai diminum oleh kanak-kanak dan wanita mengandung yang akan menyebabkan keguguran kandungan.

Petikan email di bawah menceritakan antara kesan minuman ini:

….FRANCE and DENMARK have just prohibited it as a cocktail of death, due to its vitamin components mixed with GLUCURONOLACTONE’ , a highly dangerous chemical, which was developed by the United States Department of Defense during the sixties to stimulate the moral of the troops based in VIETNAM, which acted like a hallucinogenic drug that calmed the stress of the war.

But their effects in the organism were so devastating, that it was discontinued, because of the high index of cases of migraines, cerebral tumors and diseases of the liver that was evident in the soldiers who consumed it…

1. It is dangerous to take it if you do not engage in physical exercise afterwards, since its energizing function accelerates the heart rate and can cause a sudden attack.

2. You run the risk of undergoing a cerebral hemorrhage, because RED BULL contains components that dilute the blood so that the heart utilizes less energy to pump the blood, and thus be able to deliver physical force with less effort being exerted.

3. It is prohibited to mix RED BULL with alcohol, because the mixture turns the drink into a ” Deadly Bomb ” that attacks the liver directly, causing the affected area never to regenerate anymore.

4. One of the main components of RED BULL is the B12 vitamin, used in medicine to recover patients who are in a coma; from here the hypertension and the state of excitement which is experienced after taking it, as if you were in a drunken state.

5. The regular consumption of RED BULL triggers off symptoms in the form of a series of irreversible nervous and neuronal diseases.

Jika anda sayangkan badan anda, jangan mengambil Red Bull atau minuman tenaga yang lain dengan berlebihan. Sebaliknya minumlah minuman isotonik seperti 100+ (ini bukan promosi) atau yang sama jenis dengannya untuk menghilangkan dahaga dan “re-hydrate” badan yang keletihan.  🙂

Sumber:

1. email

2.http://www.brighthub.com/health/diet-nutrition/articles/40070.aspx

3.http://www.medicalnewstoday.com/articles/5753.php

Din Beramboi Kena Kencing Tikus & Denggi Berdarah

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Din Beramboi kini disyaki mengidap denggi berdarah seperti yang dilaporkan oleh portal M StarOnline tadi. Walau bagaimanapun doktor masih lagi membuat ujian untuk mengesahkan perkara ini. Isnin lalu Din Beramboi telah dikejarkan ke Hospital Selayang akibat mendapat jangkitan virus kencing tikus yang menyebabkannya berada dalam keadaan kritikal walaupun setelah menjalani proses pemindahan darah. Berkemungkinan jangkitan tersebut berlaku di Zoo di mana Din Beramboi membuat pengambaran untuk rancangan barunya. Ada juga spekulasi yang mengatakan Din Beramboi telah diracun dan memerlukan pemindahan darah. Sepatutnya semak lah dulu mengenai kesahihan berita sebelum menyebarkannya. Kesian keluarga beliau yang terpaksa melalui saat getir ini dan ditambah pula dengan spekulasi tak berasas. Continue reading