Category Archives: Dunia Melayu

Ikut Resmi Padi

Pepatah ada mengatakan, ikut resmi padi, “Semakin berisi semakin menunduk”. Maksudnya mudah, semakin berjaya atau tinggi kedudukan kita, perlu lebih rendah ego kita. Kerana kita harus ingat bahawa “something starts from nothing!” . Melainkan jika kita dilahirkan sebagai putera raja atau mewarisi kekayaan berbilion ringgit dari orang tua dan keluarga. Kedudukan sebegitu sekalipun tidak akan berkekalan jika tiada usaha untuk menfaatkan kekayaan. Segunung emas pun akan habis jika diceduk satu sudu setiap hari. Continue reading

T-Shirt Tu Tak Sesuai La Bang…

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Aku serba salah sebenarnya, nak tulis pasal ni ke tidak? Kalau tak tulis aku rasa ada sesuatu yang tak lepas dalam dada ni. Tapi nanti ada pulak yang salah faham, konon aku ni suka menghakimi orang lain. Menyibuk tak tentu pasal tentang peribadi orang. Tapi aku rasa bersalah kalau tak tulis. Terasa ini tanggungjawab aku sebagai seorang Islam. Continue reading

Peluang Ke Universiti Harvard,Oxford,Cambridge,Yale

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Ini berita baik bagi pelajar UiTM yang memasang cita-cita untuk ke universiti ternama seperti Harvard,Oxford, Cambridge dan Yale. 25 orang pelajar dengan gred tertinggi akan dipilih ke universiti pilihan dengan biasiswa untuk meneruskan pengajian dibidang sarjana dan PHD.

Semoga lahir lebih ramai pelajar yang kompetitif di bidang akademik  dari peluang ini. Mereka inilah harapan masa depan bangsa dan negara.

P/S Apasal la dulu takde biasiswa ni..?.kalau tak nak jugak aku try! 🙂 Continue reading

Boss Melayu Menjatuhkan Bangsa Sendiri

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com]

Ini apa yang aku rasa selama 15 tahun bekerja dalam organisasi besar yang diketuai oleh orang Melayu. Kenyataan ini mungkin perit untuk ditelan, tetapi lebih perit lagi untuk aku mengalaminya. Ketepikan soal politik buat sementara waktu kerana ramai yang sedar tentang betapa orang yang berkuasa dalam kerajaan hanya pandai berdebat menjelang pilihan raya. Ini tentang boss-boss Melayu yang berkuasa di dalam sesebuah organisasi dan mereka inilah sebenarnya yang menjatuhkan bangsa Melayu! Continue reading

Bila Melayu Bukan Islam…

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com]

Di hari Jumaat yang mulia ini ayuh kita sama-sama muhasabah diri, tingkatkan keimanan kita supaya sentiasa kental dan tak mudah goyah dengan godaan duniawi. Mulia nya orang Islam bukanlah diukur dari jumlah sumbangan derma atau kebajikan yang ditunjuk-tunjuk. Tetapi kerana tingginya iman dan cara kita “membawa” diri di dalam masyarakat sehingga orang lain hormat pada kita tanpa pengaruh wang ringgit dan kuasa. Continue reading