Category Archives: Alam Kerja

Saya Nak Balik Ambil Kasut, Boleh Boss?!

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com]

Semalam aku basuh kereta so sebelum basuh, semua barang-barang di dalamnya aku keluarkan supaya senang aku nak vacuum. Terlebih rajin sikit, berkilat kereta aku luar-dalam aku kerjakan. Antara barang-barang yang dikeluarkan termasuk lah sepasang kasut yang biasa aku pakai ke pejabat. Masa driving aku pakai selipar je..panas la dengan kasut kulit dan stokin sumer, susah kaki aku nak bernafas..!! Continue reading

Advertisements

Ramainya Perempuan Beratur..Cari Gerai Lain Lah..

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com]

Bila tiba time rehat kat pejabat aku nih, sumer garu kepala. “Nak makan kat ner ah?”.. Soalan yang sama ditanya hampir setiap hari. Bosan makan kat tempat tu je. Nak makan kat luar, jauh pulak tu, dengan jam tanpa roti ni, hanya akan membazirkan masa di dalam kereta. Last-last, makan kat tempat sama jugak la..foodcourt yang jaraknya dalam 25 langkah dari pejabat. Continue reading

Harga Barang Naik, Macamana Dengan Gaji?

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com%5D

Baru-baru ini kerajaan dah umumkan kenaikan harga barang-barang tertentu, dan penghapusan subsidi. Memang kita tak patut dimanjakan dengan subsidi jika ingin bersaing dengan bangsa lain. Tetapi dari sudut lain, subsidi petrol umpamanya memberi faedah kepada golongan berpendapatan kecil dan sederhana (macam aku jugak la) untuk menyara kehidupan. Continue reading

Bekerjalah Dengan Jujur

Kita bekerja untuk mencari rezeki menyara keluarga. Sebagai umat Islam kita mestilah bekerja dengan jujur agar rezeki yang diperolehi halal. Perkara buruk seperti penipuan sijil cuti sakit ini sepatutnya tidak berlaku di kalangan kita. Penipuan overtime, time off, emergency leave adalah antara contoh lain yang dilakukan oleh sebilangan pekerja. Jangan sampai ia menjadi darah daging anak cucu kita. Mintak dijauhkan… Continue reading