Potong Kuku Hilang Berkat

[tweetmeme https://adamfaiz.wordpress.com]

Sebelum ni aku cuma tahu yang kita disunatkan memotong kuku pada hari Isnin dan Khamis. Tak tahulah pulak aku bila kita potong pada hari yang tak sepatutnya, hilang berkat. Selalunya begitulah, hari Isnin dan Khamis potong kuku, tapi kadang-kadang aku potong juga hari lain sebab dah terlalu panjang. Bila kuku panjang ni, mulalah tangan pun gatal, kopek sana, picit situ..last2 muka jadi bopeng macam bulan. Untuk mengelakkan semua tu, bila kuku aku panjang je, aku terus potong.

Bila aku dapat email pasal adab memotong kuku ni barulah aku tahu kenapa kita tak digalakkan potong kuku di hari-hari lain. Memotongnya juga mestilah ikut urutan yang betul dan disertakan dengan doa.

Cara potong kuku

 

6 responses to “Potong Kuku Hilang Berkat

  1. kalau macam aku, before solat jumaat biasanya aku potong. Segala adab tu mesti ada hikmahnye kan? kita je yang tak tau.. =)

  2. aku main belasah ajer…bile tringat nak potong…aku potong jer..sekarang nie, baru lah tahu, potong kuku pun ada adab tertibnya… terima ksih kerana berkongsi

  3. kalau selalu ingat hari jumaat potong ada berkat..rupa2 nya ada hari lain potong kuku, ada makna disebaliknya juga kan..